Türlü Konservesi
Kullanılacak malzeme:
Patlıcan bamya domates ayşekadın fasulyesi kabak biber.
Bamya Konservesi
Bamyaların saplarını ayıklayın yıkadıktan sonra bir tencere bol su 1 kaşık tuz 1 kaşık limon suyu koyup kaynatın. Bamyaları bu suda 3 dakika haşlayın. Haşlanan bamyaları süzüp kavanozlara doldurun. Bir kavanozu dolduracak kadar suya 1 tatlı kaşığı tuz ve limon suyu koyup ısıtın. Bu suyu bamyalı kavanozlara doldurun. Havasını çıkarıp kapaklarını kapatın düdüklü ya da manometreli tencerede 40 dakika tutun.
Turşu Kurmanın Sırları
Turşu kurulacak sebzelerin körpe ve turşu kurmaya uygun olması gerektiğini belirten Tevfik Tutan, turşu kurmak için naylon bidon yerine cam kavanoz veya kaliteli pet bidonların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Serin ve karanlık olmalı
Turşuların kalorifersiz ortamda, balkon dışında, bodrum veya merdiven altı gibi serin ve karanlık ortamda muhafaza edilmesi gerektiğine işaret eden Tutan, şunları kaydetti:
Zeytinyağlı Barbunya Fasulyesi Konservesi
ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA FASULYESİ KONSERVESİ malzeme:
2 kilo iç barbunya.
1 bardak zeytinyağı,
4 baş soğan,
otta bey 4 domates,
11 bardak su,
yeteri kadar taz.
Yapımı:
Bir tencereye çentilircesine ince doğranmış soğanla zeytinyağını koyup kat» orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Tahta kaşıkla kavrulacak soğanlar pembe-leşice, kabukları soyulduktan sonra çekirdekleri çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış domatesi katmalı. Tuzunu da serptikten sonra iki-üç dakika tenceredekilere karıştırarak pişirmeli. Sonra onbir barda» su ilâve etmeli ve tencerenin kapağını örtüp içindekileri kaynatmalı. Bu arada bir başka tencerede kaynamakta olan tuzlu suyun içine barbunyaları aöc bunları onbeş dakika kadar kaynatmalı Sonra suyu süzülecek barbunyaları öbür tenceredeki kaynar domatesli suyun içine atmalı. Tencerenin kapağını örtmeli ve fasulyeler yumuşak bir duruma gelinceye kadar bunları pişirmeli. Fasulyeler pişince. tencereyi ateşten atmalı ve içindekileri bir kenarda bekletilmekte olan kavanozlara boşaltmalı. Havaları çıkarıldıktan ve ağızları silindikten sonra kavanozların kapaklarını kapatmalı. Sterilizasyondan sonra (kavanozlarını otoklava koyanlar 115,5 santigrat “240 fahrenheit” derecesinde yarım saat, otoklavı o^ mayanlar ise 100 santigrat derecesinde iki saat sterilize edeceklerdir) kavanozları kaptan çıkarıp aralıklı olarak tahta veya kuru bez üzerine dizip soğumaya bırakmalı. Bir gün sonra kapaklarını kontrol edip bileziklerini çıkarmalı ve etiketleyip serin ve rutubetsiz bir depoda saklamalı.
Bakla Ezmesi Konservesi
Kullanılacak malzeme:
1.5 kilo kuru bakla
1 bardak zeytinyağı
4 baş soğan
1 iri limonun suyu
11/2 çay kaşığı toz şekeri
8 bardak su, yeteri kadar tuz.
Yapımı:
Doldurulmuş Biber Turşusu
MALZEMELER
1.5 kg dolmalık biber
4-5 adet salçalık kırmızı biber
1 diş sarmısak,
1 demet maydanoz
11-12 dal kereviz
1 adet küçük lahana
2 bardak sirke
tuz
HAZIRLANIŞI
0 yorum:
Yorum Gönder